20 Δεκεμβρίου 2017

Ο Άγιος Βασίλειος

Ο Μέγας Βασίλειος ή Άγιος Βασίλης, ήταν Έλληνας επίσκοπος της Καισαρείας. Ήταν ιδιαίτερα μορφωμένος και αγαπούσε τη μάθηση. Είναι ένας από τους Τρεις Ιεράρχες.
Γεννήθηκε το 330 μ.χ. στη Καισάρεια (Καππαδοκία) κι ένα σημαντικό έργο του αποτελεί η ίδρυση και λειτουργία ενός φιλανθρωπικού συστήματος, του Πτωχοκομείου ή Βασιλειάδας, που φρόντιζε όσους είχαν ανάγκη. 
Ο Μέγας Βασίλειος πέθανε την 1 Ιανουαρίου του 379 σε ηλικία 50 ετών κι αυτή τη μέρα τον τιμά από τότε η Ορθόδοξη Εκκλησία. Από το 1081 όμως γιορτάζεται και στις 30 Ιανουαρίου, μαζί με τους άλλους δύο Ιεράρχες, τον Ιωάννη Χρυσόστομο και τον Γρηγόριο τον Θεολόγο, ως προστάτες των γραμμάτων και της παιδείας.

Υπάρχει μια θρησκευτική παράδοση που συνεχίζεται ακόμα και σήμερα και συνδέεται με το Μέγα Βασίλειο!
Κάποτε την Καισαρεία της Καππαδοκίας πήγε να την κατακτήσει ο Έπαρχος της Καππαδοκίας. Τότε ο Μέγας Βασίλειος ζήτησε από τους πλούσιους της πόλης του να μαζέψουν ότι χρυσαφικά μπορούσαν προκειμένου να τα προσφέρει στον Έπαρχο ώστε να μην τους επιτεθεί. Συγκέντρωσε πολλά πολύτιμα αντικείμενα και νομίσματα, όμως ο Έπαρχος το μετάνιωσε. Ο Μέγας Βασίλειος έπρεπε λοιπόν να επιστρέψει ότι πολύτιμο είχε μαζέψει. Το πρόβλημα ήταν ότι δεν ήξερε τι ανήκε στον καθένα. Έτσι έδωσε εντολή να φτιαχτούν μικρά ψωμάκια και μέσα στο καθένα τοποθέτησε ένα από τα νομίσματα ή τα κοσμήματα που είχε συγκεντρώσει και τα μοίρασε στην τύχη στους κατοίκους. Από τότε την ημέρα του θανάτου του συνεχίζουμε αυτή την παράδοση. Φτιάχνουμε πίτες  μέσα στις οποίες βάζουμε ένα φλουρί για καλή τύχη και τις ονομάζουμε "βασιλόπιτες" για να θυμόμαστε το Μέγα Βασίλειο.
Αποτέλεσμα εικόνας για μέγας βασίλειος βασιλόπιτα

Πώς γιορτάζονται τα Χριστούγεννα σε όλο τον κόσμο;

Στο Βέλγιο οι γιορτές ξεκινάνε με την ημέρα του Sinterklaas που μοιράζει τα δώρα με το βοηθό του, τον Zwarte Piet. Διοργανώνονται πολλές καλλιτεχνικές παραστάσεις και στήνονται υπαίθριες αγορές.
Αποτέλεσμα εικόνας για sinterklaas
Στη Γαλλία οι μέρες πριν τα Χριστούγεννα είναι πολύ σημαντικές και όλοι τις περνούν με την οικογένεια. Στις 24 Δεκεμβρίου μοιράζει τα δώρα ο Pere Noel  (Ο πατέρας των Χριστουγέννων), ο Γάλλος Άγιος Βασίλης.
Σχετική εικόνα
Οι Γερμανοί, όπως και οι Γάλλοι, δίνουν μεγάλη σημασία στο διάστημα πριν τα Χριστούγεννα και φτιάχνουν μπισκότα και κέικ. Στολίζουν τα παράθυρά τους με λαμπάκια και χρωματιστές φιγούρες και ένα αληθινό έλατο στην αυλή.
Στις 6 Δεκεμβρίου γιορτάζει ο Άγιος Νικόλαος που είναι παρόμοιος με τον Άγιο Βασίλη.
Τα δώρα όμως πιστεύουν ότι τα φέρνει ο "Χριστούλης" στις 25 Δεκεμβρίου. Τη μέρα αυτή τρώνε ψητή χήνα με κόκκινο λάχανο και μπαλάκια από πατάτες ή πέστροφα.
Από τις 27 Δεκεμβρίου μέχρι τις 6 Ιανουαρίου τα παιδιά, παριστάνοντας τους τρεις μάγους που επιστρέφουν από τη Βηθλεέμ, πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι και τραγουδούν. Οι νοικοκύρηδες τους προσφέρουν γλυκά, ξηρούς καρπούς και χρήματα για διάφορους εράνους.

Στη Δανία φτιάχνουν στεφάνια από Αλεξανδρινά και τοποθετούν τέσσερα κεριά, τα οποία συμβολίζουν τις τέσσερις Κυριακές πριν από τα Χριστούγεννα.
Την Παραμονή των Χριστουγέννων οι συγγενείς τρώνε μαζί και στο γλυκό κρύβουν ένα μεγάλο αμύγδαλο. Όποιος το βρει θα έχει καλή τύχη.
Σχετική εικόνα
Στην Ισπανία την "Novhe Buena", την παραμονή δηλαδή των Χριστουγέννων, το σπίτι διακοσμείται με κλαδιά πεύκων, Αλεξανδρινά και κεριά.
Στις 5 Ιανουαρίου πραγματοποιείται μια παρέλαση, η Cabalgata de Reyes, στην οποία ντύνονται σαν τους τρεις μάγους και πετάνε γλυκά στα παιδιά.

Στην Ιταλία η χριστουγεννιάτικη περίοδος διαρκεί περισσότερο απ' ότι σε άλλες χώρες. Αρχίζει από τις 8 Δεκεμβρίου και τελειώνει στις 6 Ιανουαρίου. Τα παιδιά την ημέρα των Χριστουγέννων μετά το φαγητό απαγγέλλουν ποιήματα στην οικογένεια και παίρνουν μικρά χρηματικά ποσά.
Το βράδυ πριν από τις 6 Γενάρη η Befana, η καλή μάγισσα, αφήνει δώρα και γλυκά στα φρόνιμα παιδιά και κάρβουνα στα άτακτα. Τρώει τα καρύδια που της άφησαν και πετάει μακριά.
Αποτέλεσμα εικόνας για befana
Στη Νορβηγία ο Άγιος Βασίλης ονομάζεται Julenissen, φέρνει δώρα στα παιδιά κι εκείνα του αφήνουν ένα μπολ με κουρκούτι από αλεύρι.
Την ημέρα των Χριστουγέννων παλιότερα ετοίμαζαν μέχρι και 60 διαφορετικά πιάτα για τους φίλους και τους συγγενείς.

Στη Σουηδία στις 13 Δεκεμβρίου γιορτάζεται η μέρα της Lucia (βασίλισσα του φωτός). Η μεγαλύτερη κόρη της οικογένειας φοράει ένα μακρύ άσπρο φόρεμα και ένα στέμμα με κεριά στα μαλλιά. Ξυπνάει τους γονείς της με τραγούδια, καφέ και κουλουράκια.
Οι γιορτές στη Σουηδία κρατάνε μέχρι τις 13 Ιανουαρίου. Κρατάνε λοιπόν 20 ημέρες. Γιατί; Επειδή έτσι αποφάσισε πριν πολλά χρόνια ο βασιλιάς της Σουηδίας, ο Κνούτος.
Αποτέλεσμα εικόνας για lucia
Στο Λίβανο φυτεύουν σπόρους από φασόλια, φακές, ρεβίθια και βρώμη σε βαμβάκι, δύο εβδομάδες πριν τα Χριστούγεννα. Έπειτα, στολίζουν τις φάτνες τους με την βλάστηση των σπόρων τους, για να αναπαραστήσουν τη γέννηση του Χριστού. Το πρωινό των Χριστουγέννων όλη η οικογένεια τρώει κοτόπουλο με ρύζι και το παραδοσιακό Kibbeh.
Στο Μεξικό την ημέρα των Χριστουγέννων κρέμονται πινιάτες με ξηρούς καρπούς, γλυκά και μανταρίνια.
Αποτέλεσμα εικόνας για mexican piniata
Στην Ουκρανία κρύβουν μέσα στο δέντρο μία αράχνη και το στολίζουν με τους ιστούς της, 
Στην Ιρλανδία τα παιδιά αντί για γάλα και μπισκότα, αφήνουν στον Άγιο Βασίλη μπύρα και πίτα με κιμά.
Στη Νέα Ζηλανδία τα Χριστούγεννα είναι καλοκαιρινή υπόθεση, με τις οικογένειες να τα περνούν στις παραλίες ή κάνοντας μπάρμπεκιου στις αυλές.
Αποτέλεσμα εικόνας για christmas beach

Χριστουγεννιάτικες ιστορίες - μέρος 1ο




Χριστουγεννιάτικες ιστορίες - μέρος 2ο




Χριστουγεννιάτικες ιστορίες - μέρος 3ο




Χριστουγεννιάτικες ιστορίες - μέρος 4ο



Γιορτινά διλήμματα

Αποτέλεσμα εικόνας για κουραμπιες μελομακάρονο εθιμο
Η λέξη "κουραμπιές" προέρχεται από την τούρκικη λέξη Κurabiye που σημαίνει μπισκότο, βούτημα. Στην Τουρκία βέβαια εννοούν μια σειρά από γλυκίσματα και όχι τον ελληνικό πασπαλισμένο με άχνη κουραμπιέ. Η λέξη είναι σύνθετη. Το πρώτο συνθετικό της (kuru) σημαίνει στεγνός, ξερός και το δεύτερο συνθετικό της (biye) είναι δάνειο από τα λατινικά για τη λέξη biscuit-μπισκότο
Μια πολύ πιθανή εκδοχή για τον τρόπο που ο κουραμπιές "ήρθε" στην Ελλάδα είναι από τους πρόσφυγες της Σμύρνης.
Η λέξη "μελομακάρονο" προέρχεται από την ελληνική "μακαρωνία", ένα πιάτο που σέρβιραν κατά τη μεσαιωνική περίοδο στο νεκρώσιμο δείπνο. 
Η μακαρωνία με τη σειρά της έρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη “μακαρία”, που δεν ήταν άλλο από την ψυχόπιτα, δηλαδή, ένα κομμάτι άρτου, στο σχήμα του μελομακάρονου, το οποίο το προσέφεραν μετά την κηδεία. 
Αργότερα ένα γλύκισμα που έμοιαζε με τη μακαρία βουτήχτηκε στο μέλι και γι αυτό ονομάστηκε μελομακάρονο.  

Καραβάκι ή δέντρο;

Σχετική εικόνα
Η Ελλάδα είναι μια χώρα που συνδέονταν πάντα με τη θάλασσα. Πολλοί κάτοικοί της ήταν ναυτικοί είτε η δουλειά τους ήταν σχετική με τη θάλασσα. 
Έτσι την περίοδο των Χριστουγέννων συνήθιζαν να στολίζουν καραβάκια.

Αποτέλεσμα εικόνας για xmas tree illustration
Το έθιμο του Χριστουγεννιάτικου δέντρου το έφεραν στην χώρα μας ο Βαυαρός βασιλιάς Όθωνας και για πρώτη φορά στολίστηκε δέντρο στα Ανάκτορα του στο Ναύπλιο το 1833.
Πρόδρομος του χριστουγεννιάτικου δέντρου στην Ελλάδα ήταν το παραδοσιακό Χριστόξυλο κυρίως στα χωριά της Βορείου Ελλάδος. Κάθε Χριστούγεννα έβαζαν ένα μεγάλο κούτσουρο από άγρια κερασιά, πεύκο ή ελιά στο τζάκι όπου θα έκαιγε για όλο το 12ήμερο των γιορτών. Σύμφωνα με την παράδοση φέρνει καλοτυχία και κυρίως προστατεύει το σπίτι από τους καλικάντζαρους που μπαίνουν από τις καμινάδες και κλέβουν ή κάνουν ζημιές στο νοικοκυριό.

11 Δεκεμβρίου 2017

5 Δεκεμβρίου 2017

Μόνος στο σκοτάδι...


Χούντα

Στις 21 Απριλίου 1967 αξιωματικοί του στρατού, με αρχηγό τον συνταγματάρχη Γεώργιο Παπαδόπουλο και τη συμμετοχή του ταξίαρχου τεθωρακισμένων Στυλιανού Παττακού και του συνταγματάρχη ΝικόλαουΜακαρέζου, όπως και άλλων αξιωματικών του στρατού ξηράς, κατέλαβαν την εξουσία με πραξικόπημα, το οποίο οι ίδιοι ονόμαζαν «εθνοσωτήριο επανάσταση» ή «Επανάσταση της 21ης Απριλίου». 


Το δημοκρατικό πολίτευμα καταλύθηκε και στην χώρα επιβλήθηκε δικτατορία η οποία κράτησε για επτά χρόνια

Αποτέλεσμα εικόνας για φοινικας αναγεννηση

Το διάγγελμα του Παπαδόπουλου

Οι "νόμοι" της Χούντας


Λογοκρισία στα χρόνια της Επταετίας



Εξορίες και βασανιστήρια για όσους δεν συμφωνούσαν



Δήλωση του ποιητή Σεφέρη εναντίον της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών


Στις 24 Ιουλίου 1974, η ξαφνική εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο ανάγκασε το δικτατορικό καθεστώς να εγκαταλείψει την εξουσία. 

Αποτέλεσμα εικόνας

Αποτέλεσμα εικόνας

Στις  8 Ιανουαρίου 1975 η Βουλή των Ελλήνων χαρακτήρισε την κίνηση της 21ης Απριλίου 1967 πραξικόπημα. Οι τρεις πρωταίτιοι καταδικάστηκαν σε θάνατο, ποινή που μετατράπηκε σε ισόβια.

Το χρονικό του Πολυτεχνείου

Το 1972 οι φοιτητές ζητούν εκλογές, οι οποίες γίνονται αλλά με βία, φόβο και νοθεία. Οι φοιτητές εξοργίζονται και αντιδρούν εντονότερα.
Στις 14 Φεβρουαρίου 1973 συγκεντρώνονται έξω από το Πολυτεχνείο για να διαμαρτυρηθούν. Η αστυνομία επεμβαίνει και πάλι με βία. 
Αποτέλεσμα εικόνας

Στις 21 Φεβρουαρίου 1973 - 7 μέρες μετά- οι φοιτητές κάνουν κατάληψη στο κτίριο της Νομικής. 
Αν και τον Οκτώβριο του 1973 γίνεται πρωθυπουργός ο Μαρκεζίνης, στην Ελλάδα δεν υπάρχει δημοκρατία μιας και την εξουσία την έχει ακόμα ο Παπαδόπουλος.


Στις 14 Νοεμβρίου οι φοιτητές αρχίζουν πλέον να συζητούν και να οργανώνονται ακόμα περισσότερο για να "ρίξουν" τη Χούντα. Η αστυνομία όμως προσπαθώντας να τους τρομοκρατήσει και να διαλύσει τις συγκεντρώσεις τους επεμβαίνει ξανά με βία αυτή τη φορά στο Πολυτεχνείο. 

Αποτέλεσμα εικόνας

300 περίπου φοιτητές της Νομικής πηγαίνουν στο Πολυτεχνείο για να βοηθήσουν τους φοιτητές που βρίσκονται εκεί και κλείνονται μαζί τους μέσα στο κτίριο. Σε λίγες ώρες συγκεντρώνονται εκεί χιλιάδες φοιτητές. Οργανώνονται και δημιουργούν ραδιοφωνικό σταθμό για να ενημερώνουν και να ξεσηκώνουν το λαό.
Αμέσως ο κόσμος τρέχει να βοηθήσει προσφέροντας χρήματα, τρόφιμα και φάρμακα. 

Βασικό σύνθημά τους: ΨΩΜΙ- ΠΑΙΔΕΙΑ- ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ- ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ.

Τέτοιες διαδηλώσεις γίνονται και σε άλλες πόλεις, όπως τα Γιάννενα, η Θεσσαλονίκη και η Πάτρα.
Την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου στον αγώνα των φοιτητών προσθέτονται οι οικοδόμοι και οι μαθητές.
Γράφονται και ακούγονται αντιδικτατορικά συνθήματα.

Αποτέλεσμα εικόνας

Αποτέλεσμα εικόνας


Αποτέλεσμα εικόνας

Αποτέλεσμα εικόνας

Βράδυ 16 προς ξημερώματα 17 Νοεμβρίου η Χούντα στέλνει πέντε άρματα στο χώρο του Πολυτεχνείου. Αλλά οι φοιτητές αρνούνται να φύγουν. Το ένα από αυτά λίγο αργότερα ρίχνει την πόρτα του Πολυτεχνείου .

Και προσθέτει κι άλλα θύματα στον αγώνα για τη Δημοκρατία.