Το τσούγκρισμα των αυγών έγινε δημοφιλές από ένα παιχνίδι στη Βόρεια Αγγλία, όπου ο κάτοχος του πιο γερού αυγού ήταν ο νικητής!
Οι ρίζες του όμως είναι στο Βυζάντιο και συμβολίζει την Ανάσταση. Σύμφωνα με την παράδοση το αυγό είναι σύμβολο ζωής και όπως σπάει κατά τη διαδικασία του τσουγκρίσματος, έτσι έσπασε και ο τάφος από τον οποίο βγήκε ο Χριστός.
ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:
Ορίζεταικόστοςσυμμετοχής
το ποσό
των 10 Euro, για να
αντιμετωπισθούν τα λειτουργικά
έξοδα, αλλά και για
να προκύψουν έσοδα
που θα διατεθούν σε
κάποιο ή κάποιους συμπολίτες μας , που
πραγματικά έχουν ανάγκη. Και
φέτος επιλέχθηκε να
διατεθούν για
την οικονομική ενίσχυση
της νεαρής Σαμιώτισας ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ.
ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ οι μαθητές Δημοτικών-Γυμνασίων και
Λυκείων.
Πρόκειται για ένα πολύ παλιό έθιμο. Πιστεύεται ότι έχει τις ρίζες του στα Ελευσίνια Μυστήρια, όπου έδεναν μια κλωστή, την Κρόκη, στο δεξί τους χέρι και το αριστερό τους πόδι.
Από τη 1η ως τις 31η του Μάρτη, φοράμε στον καρπό του χεριού τον "Μάρτη" γιατί σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, ο "Μάρτης" προστατεύει από τον πρώτο ήλιο της Άνοιξης.
Βγάζοντας το Μαρτάκι, το αφήνουμε πάνω στις τριανταφυλλιές για να τον πάρουν τα πουλιά και να χτίσουν τη φωλιά τους. Άλλοι πάλι, δένουν τον Μάρτη σε κάποιο καρποφόρο δέντρο, ώστε να του χαρίσουν ανθοφορία, ενώ μερικοί τον τοποθετούν κάτω από μια πέτρα κι αν την επόμενη ημέρα βρουν δίπλα της ένα σκουλήκι, σημαίνει ότι η υπόλοιπη χρονιά θα είναι πολύ καλή.
Το έθιμο του Μάρτη γιορτάζεται στα Σκόπια με την ονομασία Μάρτινκα και στην Αλβανία ως Βερόρε. Στη Βουλγαρία, φορούν στο πέτο τους στολίδια φτιαγμένα από άσπρες και κόκκινες κλωστές που αποκαλούνται Μαρτενίτσα. Σε ορισμένες περιοχές της Βουλγαρίας, οι κάτοικοι τοποθετούν έξω από τα σπίτια τους ένα κομμάτι κόκκινου υφάσματος για να μην τους «κάψει η γιαγιά Μάρτα».
Η πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου καθιερώθηκε με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας πριν τέσσερα χρόνια ως Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού, με στόχο οι μαθητές να αναγνωρίσουν την αξία του αθλητισμού.
Φέτος η Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού ήταν η Δευτέρα 2 Οκτωβρίου και είχε ως θέμα "Αθλούμαι – Χαρά-ζω το μέλλον". Οι μαθητές μας τη μέρα αυτή συνεργάστηκαν και δημιούργησαν μικρογραφίες γηπέδων, ενώ στη συνέχεια πήραν μέρος σε ομαδικά παιχνίδια στην αυλή του σχολείου.
Συνδυασμός του θεάτρου με κούκλες με την τεχνική animation (κινούμενη εικόνα).
Η ιστορία αναφέρεται σε έναν πατέρα που ψάχνει τον καλύτερο γαμπρό για τη μοναδική του κόρη του. Έτσι, συναντά τον Ήλιο, το Σύννεφο, τον Αγέρα, τον Πύργο ώσπου να καταλήξει στο καλύτερο γαμπρό!
Ο γνωστός μύθος του Θησέα διασκευάζεται από το Κου-Κλο Θεάτρου Κρήτης, με την τεχνική του μαύρου θεάτρου και εντυπωσιακά σκηνικά και χρώματα.
Ο ήρωας ξεκίνησε από την Τροιζήνα για να στεφθεί τελικά βασιλιάς των Αθηνών, περνώντας από πολλές δοκιμασίες και ταξιδεύοντας ως την Κρήτη, όπου αντιμετώπισε τον Μινώταυρο!